Újabb magyar-osztrák hivatalközi együttműködés a szabadalmi területen

Dr. Bendzsel Miklós és Dr. Friedrich Rödler, a magyar, illetve az osztrák szabadalmi hivatal elnökei 2009. december 7-én írták alá a két hivatal közötti kétoldalú, a szabadalmak engedélyezésének gyorsításáról szóló megállapodást. A megállapodás értelmében 2010. január 4-én e két hivatal között is elindul a Patent Prosecution Highway (PPH) elnevezésű kísérleti projekt.

A PPH projekt eredetileg japán, bilaterális megállapodásokra épülő kezdeményezés. A PPH megállapodások népszerűségét jelzi, hogy az utóbbi időben már vagy tucatnyi szellemitulajdon-védelmi hivatal folytat ilyen jellegű együttműködést; e körbe tartoznak például az USA, az Egyesült Királyság, Németország, Ausztrália, Kanada, Dél-Korea, Szingapúr, Dánia, Finnország és Ausztria szabadalmi hivatalai, továbbá az Európai Szabadalmi Hivatal.
A projekt elsősorban azok számára jelent előnyt, akik a modern, globalizált gazdasági környezetben egyazon találmányra több országban kívánnak oltalmat szerezni. A PPH együttműködés lényege, hogy a hivatalok kölcsönösen elismerik és hasznosítják azt a munkát, amelyet a másik hivatal az adott találmánnyal kapcsolatban már elvégzett, lehetővé téve ezzel a mindkét országban azonos találmányra oltalmat igénylő bejelentők számára a szabadalom gyorsabb megszerzését.

A hagyományosan jó osztrák-magyar hivatalközi együttműködés keretében - a 2008 őszén létrejött PCT-együttműködési megállapodás mellett, amelynek értelmében a két hivatal együttműködik a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (Patent Cooperation Treaty) alapján végzendő munkákban - ez az újabb megállapodás a következő mérföldkő. A PPH-megállapodás ugyanis kölcsönösen szolgálja a nemzeti bejelentők érdekeit a két hivatal közötti hatékonyabb munkamegosztással, lehetővé téve a szabadalmak megadására irányuló eljárás gyorsabb lefolytatását.

A megállapodásról az osztrák hivatal is hírt adott, amely németül elérhető a http://www.patentamt.at/Home/Neues/41001_1.html címen.

2009/12/19